Какво е важно да знаем при избора на стъкла за диоптрични очила?

При избора на лещи (стъкла) за диоптрични очила трябва да се имат предвид следните три аспекта:

 • Типът на лещите: еднофокусни, бифокални, прогресивни. Типът на лещата зависи от предписаната корекция и начина, по който ще се използват очилата. Затова изключително важно е при прегледа и при избора на типа лещи да споменем точното разстояние, за което ще се използват очилата, и въобще всички особености на нашето ежедневие. Правилната анамнеза е основната предпоставка за правилния избор.
 • Материалът, от който са изработени. Има две основни групи материали за изработка на лещи за очила:
  • Стъклени диоптрични лещи
   • Твърде непопулярни заради чупливостта си и теглото, което е повече от два пъти в сравнение с органичните стъкла.
   • Предимства: високоустойчиви на надраскване.
   • В никакъв случай не се препоръчват за употреба от деца заради риска от счупване и нараняване на очите.
  • Органични диоптрични лещи:
   • Обикновени органични, „неизтънени“ стъкла. Най-добрият избор, ако искате възможно най-икономичните лещи и нямате високи диоптри. Дават отлична оптическа яснота. Могат лесно да бъдат оцветени в различни нюанси и степени на затъмняване и да се ползват като слънчеви очила. Могат да бъдат с различни видове фотосоларен (потъмняващ) ефект. Предимства: леки, естетични, функционални, трудно се чупят, ниска цена. Недостатъци: при по-високи диоптри са доста дебели и неестетични, лесно се драскат.
   • Органични стъкла с висок индекс. Най-добрият възможен избор за тънки и атрактивни лещи, при по-високи степени на корекция. В зависимост от индекса на пречупване, те са от 20% до 65 % по-тънки в сравнение с обикновените органични стъкла. Осигуряват 100 % UV защита.
   • TRIVEX и Поликарбонатни органични стъкла. Най-добрият избор, ако искате най-безопасните и леки лещи. Практически нечупливи стъкла, изключително леки и прозрачни. Препоръчват се изключително за деца и винаги когато безопасността на очите е основен фактор при избора. Около 30 % по-тънки и по-леки от обикновените пластмасови лещи. Осигуряват 100 % UV защита. За разлика от TRIVEX-а , поликарбоната има едни от най-лошите оптични характеристики, което го прави неподходящ избор за хора с по-чувствително зрение и високи изисквания.
 • Видът антирефлексно покритие, което е нанесено върху лещата.
  • Съвременните технологии позволяват изработката на висококачествени и високотехнолични покрития, които могат да задоволят и най-взискателните потребители. Предлагат се твърдо, супер твърдо и различни видове антирефлексни незадържащи прах и замърсявания покрития. Целта на антирефлексното покритие е да направи лещата по-прозрачна и с по-малко отблясъци, което пък от своя страна я прави по-комфортна при употреба. Нанесеното антирефлексно покритие намалява загубите от отражение и поглъщане до 10 пъти, освен това позволява да се виждат ясно очите на носещият ги. Недостатък е, че то прави лещите по-трудни за почистване. Този проблем е лесно решим, като се избере такова покритие с допълнителен слой за по-лесно почистване. Важно е да се знае, че съвременните лещи за очила са сложно изработени оптични детайли, за които е необходима специална грижа и внимание. Въпреки, че са с нанесени твърди покрития, това не ги прави ненадраскваеми, а просто с повишена устойчивост. При контакт с твърди метални предмети (ключове, монети и др.), се стига до повреждане (надраскване) на покритието, което прави лещите неизползваеми. Друг „враг“ на антирефлексните покрития са високите температури. Оставянето на очилата в автомобил през лятото, посещението на сауна и прекия контакт с пара при готвене например, почти сигурно довеждат до напукване на покритието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *