На училище с добро зрение

Наближава 15 септември и учениците трескаво се подготвят за предстоящата учебна година. Родителите се стремят да осигурят всичко, от което се нуждаят децата – ученически пособия, тетрадки, учебници, помагала, но често забравят едно основно „пособие“– очите.

Грижата за очите е изключително важна, особено при подрастващите. Зрението на децата е съществено за развитието и успеваемостта в учебните занятия. Във всеки следващ клас учениците са изправени пред нарастващи изисквания към зрителните им способности – размерът на шрифта намалява, а обемът на текста и времето за прочит значително се увеличават.

В много държави изискват на децата да се прави очен преглед преди започване на училище. Проучванията показват, че всеки четвърти ученик има нарушено зрение и в много случаи лошият успех се дължи на него.

В следващите редове ще ви запознаем с най-често срещаните зрителни нарушения, симптоми и препоръки относно зрението при учениците.

Често проявяващи се заболявания в детска възраст

 • Астигматизъм – неясен образ поради неправилно фокусиране.
 • Амблиопия (мързеливо око) – намалено зрение на едното око.
 • Миопия (късогледство) – замъглено зрение при гледане на далечни обекти.
 • Хиперметропия (далекогледство) – неясни и замъглени обекти на близко разстояние.
 • Страбизъм (кривогледство) – дефект на зрението при който двете очи гладат в различни посоки едно спрямо друго.
 • Детска катаракта – нарушаване прозрачността на лещата.
 • Дисхроматопсия (цветна слепота) – неспособност да се разграничават определени или всички цветове.

 

Симптоми, които сигнализират за наличие на зрителни нарушения

 • Присвиване на очи при съсредоточаване.
 • Приближаване или отдалечаване от листа/екрана при четене.
 • Често отклоняване на погледа от листа/екрана по време на четене.
 • Затваряне на едното око при четене или гледане на телевизия.
 • Често мигане.
 • Сълзене на очи.
 • Зачервени очи.
 • Дискомфорт на очите, триейки ги (сърбеж, дразнене).
 • Дразнене от слънчева светлина или неспособност за адаптация към тъмното.
 • Избягване на игри и занимания, включващи четене и концентрация.
 • Оплаквания от главоболие.

 

       Няколко съвета за превенция на детското зрение в домашни условия

 

Време за почивка

От голямо значение по време на четене е да се правят паузи, за да почиват очите. Препоръчваме бюрото на малчугана да бъде разположено близо до прозорец, като периодично да поглежда навън и по този начин да отпочиват очите. Зеленият цвят има успокояващо действие, а природата в това отношение е неизменен помощник. В стаята е желателно да влиза естествена светлина, а вечер да е добре осветена, като светлината трябва да пада отпред и отгоре върху бюрото или обекта на четене.

 

Правилна стойка и дистанция

Необходимо е да се спазва дистанция между очите и четивото, както и екрана, при гледане на телевизия и ползване на компютър. Следете за правилната стойка на гръбнака и поведението на детето докато се отдава на зрителни занимания. Полезни са игрите на открито и наличието на природна светлина. Офталмолози потвърждават, че игрите навън могат да подобрят зрението дори на деца с развито късогледство. Когато децата са на открито виждат обектите от голямо разстояние, а светлината от своя страна свива зениците, в резултат на което се получава по-висока степен на фокусиране и по-малко размазана картина.

 

Защита с очила

Задължително е при излагане на слънце да се ползват слънчеви очила, а при посещения на басейни – водни, тъй като хлорираната вода не влияе добре на очите и причинява дразнене и зачервяване.

 

Гимнастика за очите

Това са техники, които намаляват напрежението и умората. Редовните упражнения биха могли да подобряват зрението и да избегнат развитието на очни заболявания, като единственото условие е постоянство и задълбоченост в прилагането им. Ще ви запознаем с 5 упражнения, които децата биха склонили да правят под формата на забавна игра например.

 

Упражнение 1

Детето трябва да се настани удобно, като отваря и затваря очите си за около 5 секунди. Препоръчваме около 7-8 повторения. Упражнението има отпускащо действие върху мускулната апаратура на окото, укрепва мускулите на клепачите и подобрява кръвообращението.

Упражнение 2

Бързо мигане в рамките на 1 минута при изправена глава. Подобрява кръвоснабдяването и кръвообращението на очите.

Упражнение 3

В седнало положение да се масажират затворените клепачи. С премерен натиск и внимателни движения от вътрешния към външния край на окото горният клепач, а долният – обратното.

Упражнение 4

Детето трябва да се загледа в далечината като фиксира произволен обект за около 5 секунди, след което да прехвърли погледа върху върха на носа си за няколко секунди. Упражнението развива способността да се задържа вниманието върху обекти, близки до очите.

Упражнение 5

Без да се движи главата, погледът трябва да се насочи възможно най-високо, след това надолу, в ляво и дясно. Упражнението е желателно да се прави минимум с 8 повторения.

 

 

Лекарите препоръчват да се правят тестове на зрението около 6 месечна, 3 годишна и предучилищна възраст. Децата, които имат установени зрителни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според препоръките на лекаря и индивидуалната им програма. За учащите е желателно да се правят прегледи на всеки 2 години. Децата може да не осъзнават, че имат проблем със зрението, така че без рутинни тестове има риск да не бъдат диагностицирани с месеци или години. Особено важно е проблемите да бъдат установени възможно най-рано, тъй като могат да засегнат не само образованието, но и цялостното развитие на детето.

 

Ранната превенция на проблеми със зрението при децата се прави чрез бързо изследване, наречено очен скрининг. През месец септември и октомври 2018 г. оптики Grand Optics и Joy Optics предоставят възможност на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите. Тестът ще се извършва с авторефрактометър. Апаратът позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на окото. Скринингът с авторефрактометър дава добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в училищна възраст. Подраствашите, при които този тест покаже отклонения от нормата, е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението. За тях специалистите на Grand Optics & Joy Optics ще препоръчат посещение при офталмолог за обстоен преглед.

В рамките на кампанията, освен безплатен очен скрининг, можете да се възползвате и от – 25 % до -60% отстъпка за всички детски продукти.

 

Повече информация за кампанията можете да намерите на www.grandoptics.bg  и www.joyoptics.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *