Как да облекчим напрежението в очите, когато работим на компютър?

Колко часа на ден прекарвате със залепени очи към компютърен екран? Добавете към това и времето на други дигитални устройства – таблети, смартфони…

Проучванията доказват, че повече от половината от хората, които рутинно използват цифрови устройства изпитват напрежение и дискомфорт в очите. Симптомите варират от леко потрепване или зачервени очи, до общ дискомфорт, сухота и главоболие.

Но, няма как да оставите работата си или социалните мрежи, нали така? 😊

Ето защо събрахме няколко лесни за изпълнение техники и упражнения, с които бихте могли да избегнете или облекчите напрежението в очите.

  • Спазвайте правилото 20-20-20: това е вашата първа защитна бариера срещу напрежението на очите, породено от взирането в екран. На всеки 20 минути гледайте извън екрана на разстояние 20 фута (7 метра) за 20 секунди. Това ще даде време на очите ви да си починат от отблясъците на екрана и от близкия фокус.

 

  • Мигайте по-често: гледането на екрана (докато работите и особено докато играете) намалява естествения рефлекс на мигане и очите ви не се овлажняват достатъчно, стават сухи и усещате дискомфорт. Създайте си правило да мигате веднъж на всеки три прочетени абзаца, всеки път когато постигнете резултат в играта или преминете на следващия пост във Facebook.

 

  • Изкуствени сълзи: междувременно използвайте капки за очи, за да намалите сухотата и зачервяването.

 

 

  • Проверете работното си място: работата в правилни условия може да помогне за смекчаване на напрежението в очите. Твърде много слънчева светлина или прекомерно осветление в стаята могат да причинят напрежение. Балансирайте яркостта на екрана си, проверете контраста, настройте удобна резолюция.

 

 

  • Правете чести почивки: ставайте и се отдалечавайте от бюрото си поне веднъж на всеки час. Това е добре не само за очите ви, но и за напрежението на шията, гърба и раменете. Тези няколко минути почивка няма да загубят времето ви, дори когато работите по спешна задача, напротив, те ще ви заредят и освежат, за да бъдете по-продуктивни.

 

  • Носете очила: със специални защитни стъкла за работа с компютър. Това ще осигури максимален комфорт на очите ви.

Вижте последните промоционални предложения в Grand Optics: https://grandoptics-bg.com/bg/promocii/promocii

  • Упражнения за очите: правите тренировки за останалата част от тялото нали, а защо не и за очите? Ето няколко упражнения, които можете да правите на бюрото си!

 

1. Дръжте палеца си на около 15 см от върха на носа, точно пред вас. Вдишайте. Докато издишвате, гледайте директно отвъд палеца си, към точка от другата страна на стаята. Вдишайте, като отново се фокусирате върху палеца си. Повторете за две минути. Ще усетите мускулите в очите си при всяка промяна на фокуса. Но не забравяйте да мигате!

2. Представете си голям символ на безкрайност на около три метра пред себе си. Проследявайте линиите му, като движите само очите си, без да помръдвате главата си. Отново ще усетите как мускулите работят и отново не забравяйте да мигате!

 

  • Направете тест на зрението си: така или иначе трябва да го правите редовно 😊. Уведомете вашия оптик, ако изпитвате някакъв дискомфорт, опишете какво работите, условията си на работа и го уведомете за времето, което прекарвате на екран. Имайки тази информация той ще може да ви предпише най-подходящите стъкла.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *