ЗАЩИТА НА ОЧИТЕ И ИЗБОР НА СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

Когато избирате новите си слънчеви очила, наясно ли сте какви характеристики трябва да имат те, за да осигурят защита на очите ви?

Често използваме израза: „Ще го пазя като очите си“ , а дали е така!?

Зрението е най-ценното ни сетиво, чрез него ние получаваме около 90% от информацията за заобикалящата ни среда. В съвременното ежедневие натоварваме очите си до краен предел и за да ги съхраним е нужно да се грижим добре за тях.

Освен чрез диета и редовна почивка, които не винаги успяваме да спазваме, другото, което можем да направим за очите е да ползваме различни предпазни средства. Ето и някои от тях.

 

UV защита

Напоследък все по-често се говори за вредното въздействие на UV лъчите върху човешкото здраве, а именно проблемите с кожата и очите. Неоспорим е фактът, че продължителното излагане на ултравиолетови лъчи без защита увеличава риска от увреждане на очите. UV лъчите могат да са причина за поява на катаракта и макулна дегинерация. Те са напълно невидими и не причиняват усещане за топлина, което ги прави още по-коварни. В резултат на това UV защитата е жизнено важна, не само през лятото, но и през цялата година. Особено опасни през лятото са UV лъчите в часовете между 11 и 16 и когато има повърхности, които ги отразяват, като например сняг (ледена покривка) и вода. Децата са по-податливи на увреждане, защото вътреочната леща е по-прозрачна от тази при възрастните и позволява достигането на повече от вредната UV радиация до ретината. Ето защо превенцията още от ранна детска възраст е от голямо значение.

Какво представляват UV лъчите?

Те са електромагнитни вълни с дължина по-малка от тази на видимата светлина, а именно от 10nm до 400nm. Има няколко вида:

  1. UVA 380 nm – 315 nm – достигат до ретината
  2. UVB 315 nm – 280 nm – поглъщат се от роговицата и лещата
  3. UVC 280 nm – 100 nm – поглъщат се от озоновия слой

Категории на затъмнение на очилата– важно е да се отбележи, че категорията на затъмнение няма нищо общо с UV защитата. Тя показва какво е количеството видима светлина, което преминава през лещите на очилата, а не UV лъчите, т.е. ако слънчевите очила отговарят на изискванията, всичките четири категории трябва да блокират вълните с дължина до 400 nm. Или с други думи по-тъмните очила осигуряват същата UV защита, както и по-светлите.

Категория 0 – Пропускат между 80% – 100% от слънчевата светлина. Стъкла без цвят или в много светъл нюанс. Подходящи са за дейности на закрито или при мрачно и облачно време.

Категория 1 – Пропускат между 43% – 80% от слънчевата светлина. Стъкла в светъл нюанс. Подходящи са при условия с по-ниска яркост и намалена слънчева светлина.

Категория 2 – Пропускат между 18% – 43% от слънчевата светлина. Умерено затъмнени стъкла. Подходящи при умерена слънчева светлина. Тази категория очила са вече подходящи за летните месеци.

Категория 3 – Пропускат между 8% – 18% от слънчевата светлина. Тъмни нюанси и цветове стъкла. Подходящи са при много ярка слънчева светлина.

Категория 4 – Пропускат между 3% – 8% от слънчевата светлина. Много тъмни нюанси. Подходящи са само при изключителна яркост и слънчева светлина. Не се препоръчват при шофиране.

Освен страхотен моден аксесоар, слънчевите очила предпазват очите от различни форми на ултравиолетова светлина, увеличават оптичната яснота при ярка слънчева светлина, като същевременно намаляват риска от увреждане на очите.

Слънчевите очила са от съществено значение за хора, които са изложени на високи нива ултравиолетова светлина (UV) по време на дейности като зимни, водни спортове и шофиране. Когато купувате слънчеви очила, едно от най-важните неща, които трябва да се уверите че са налице е 100%-вата ултравиолетова защита.

Полезно е да се знае, че може да поръчате и прозрачни диоптрични лещи (стъкла) с UV защита, една допълнителна характеристика към вашите очила, която в никакъв случай, не е излишна.

 

Цветове на лещите

Жълт, оранжев – Осигуряват по-малка защита от яркост, но са отлични в условия на умерено до ниско ниво на осветеност. Те осигуряват отлична дълбочина на възприятието, което ги прави идеален избор за каране на ски, сноуборд и други зимни спортове. Те също така засилват контраста при условия с ниска осветеност.

Розов, червен, кехлибарен – Тези нюанси правят света да изглежда по-ярък. Те осигуряват отлична видимост при слаба слънчева светлина и повишават контраста. Те също така увеличават видимостта на предмети на сини и зелени фонове, което ги прави отличен избор за шофиране.

Кафяв, тъмно кехлибарен – Блокира голямо количество слънчева светлина и повишават контраста и остротата на зрението.

Зелен – Повишават контраста, като също така запазват баланса на цветовете.

Сив – Сивият цвят е неутрален, което означава че такива стъкла могат да ограничат изцяло яркостта на светлината без да изкривяват цветовете. Сивите нюанси стъкла са предназначени да намаляват отблясъците на слънцето и да намаляват умората на очите при умерени до много ярки условия.

При избора на очила трябва да се вземат предвид доста фактори, затова е необходимо да споделите всичко нужно като информация на професионалистите в оптиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *