Зимният сезон – какви капани дебнат нашите очи

С настъпването на зимата влизат в роля редица фактори влияещи негативно на очите ни и нашето зрение.

По-краткият ден означава, че все по-често ни се налага да излизаме и да шофираме по тъмно.
В тези случаи много хора се оплакват от дискомфорт и намалено зрение. Причините за това са няколко: по-широката зеница ни лишава от възможността да компенсираме недостатъците в рефракцията на окото. В тези случаи често се установява рефракционна аномалия, за която пациентите не подозират. Решението е предписване на правилната оптична корекция, която да ни даде необходимата сигурност при шофиране. Понякога дори много нисък диоптър астигматизъм или късогледство могат да допринесат за сериозен дискомфорт. В комбинация с рефракцията идват и по-бавната тъмнинна адаптация при някои хора, както и натрупаната умора в края на деня.

Друга причина за оплаквания през зимните дни е самият сняг. Той създава огледална отразяваща повърхност и особено за хората с по-светли очи това е сериозен проблем. От друга страна макар и предимно облачно, УВ лъчите понякога се пропускат и са допълнителен дразнител. Тези фактори налагат ползването на слънчеви очила дори през зимно време. Това важи в пълна сила и за хората, които обичат да практикуват зимни спортове. Високо в планините УВ лъчите са още по-силни и вредни до такава степен, че могат да предизвикат увреждане на лещата и ретината на окото.

През отоплителния сезон въздухът в помещенията много лесно се изсушава. От това разбира се започват да страдат и очите, особено при хората които по принцип са предразположени. Появяват се оплаквания от зачервяване и дразнене в очите. От друга страна рязката смяна на температурата при излизане навън и особено, когато има вятър способства за бързо разпадане на слъзният филм. Спасението в тези случаи са изкуствените сълзи, които подобряват слъзният филм и овлажняването на очите. Тези препарати се продават без рецепта в аптеките и при тях има изобилие от разновидности. В редките случаи, в които се появи някаква непоносимост към тях е редно да бъде направена консултация с очен специалист.

В студеното време се увеличава и стоенето пред всякакъв вид монитори и електронни устройства – телефони, таблети и т.н. Това също води до лесна поява на сухота в очите, но също и прекомерната употреба особено от по-близко разстояние може да доведе до астенопични болки в слепоочията. При такива симптоми е добре да се разбере, дали човек има нужда от очила за далекогледство, които да ползва само при споменатите ситуации. Целта на тези очила е да отбременят акомодационното натоварване на очите и да предотвратят появяващите се оплаквания. При хора, които работят постоянно в офиси на изкуствена светлина и пред монитори, освен оптичната корекция е добре да ползват и антирефлексно покритие, което неутрализира отблясъците от околните повърхности и подобрява значително комфорта.

Всички изброени фактори по отделно може би изглеждат незначителни и лесно пренебрежими, но не трябва да забравяме, че те почти винаги действат неотлъчно. Препоръчително е да се взимат превантивни мерки преди оплакванията да са станали непоносими и да вредят на ежедневието.

 

Материалът е подготвен от д-р Стефан Драгоев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *