“Ние не само продаваме очила и стъкла на хората, ние им помагаме да са по- пълноценни в ежедневието си, да се чувстват добре, защото зрението е основното ни сетиво” – Ивета Димитрова – оптометрист в Optika.bg

Ивета Димитрова се класира на трето място в националния кръг на ZEISS Optical Championship – състезание за най-добрите оптици и оптометристи в Източна Европа, което се проведе наскоро. Какво я мотивира да се развива в тази професия, научете от интервюто с нея.

 

Представи се накратко.

Здравейте, казвам се Ивета Димитрова, на 22 години. Родом съм от град Плевен, но от 4 години живея в София.

Оптик или оптометрист?

Тази година предстои да завърша бакалавърската си степен по Оптометрия в СУ „Св. Климент Охридски“.

В кой оптичен магазин работиш?

Работя в Optika.bg, най- голямата оптика в страната. Работата там е едно предизвикателство, от една страна екипът е много голям, което ми даде възможност да усетя как се работи с много хора, и от друга страна големината на самия обект и богатото разнообразие от марки и модели очила, което ми позволи да се запозная с най- търсените марки на пазара.

Какво те насочи към тази професия и от колко време я практикуваш?

Оптометрията ми звучеше особено интригуващо, защото това е една професия, насочена към грижата за хората и пълноценния им начин на живот. Също така в днешно време все повече хора имат нужда от някакъв вид корекция на зрението, което ме кара да мисля, че оптометрията тепърва ще набира популярност. Работата в оптика дойде естествено, защото исках да започна да прилагам знанията, които имам, и на практика. Работя в Optika.bg от около 2 години и за този период от време не само започнах да прилагам вече съществуващи знания, но мога да кажа, че научих много нови неща в областта на очната оптика.

Какво ти харесва в твоята професия?

В професията ми харесва това, че всеки ден е различен, всеки пациент или клиент е много различен, което прави работата едно предизвикателство. Когато практикуваш тази професия нямаш чувство за рутина. Най- много ми харесва, обаче, удовлетворението след свършената работа, защото ние не само продаваме очила и стъкла на хората, ние им помагаме да са по- пълноценни в ежедневието си, да се чувстват добре, защото зрението е основното ни сетиво.

Какво те накара да участваш в състезанието за „Най-добър оптичен специалист ZEISS в България?“

Основната ми идея, когато се записах за участие в състезанието, беше да сравня нивото си с това на колегите в страната. Исках да видя кои  са силните и слабите ми страни, за да разбера на кое да наблегна и да се развия, за да стана по- добра в професията си.

Разкажи накратко интересна случка от работната ти практика.

В работата всеки ден е различен и интересен. В един от случаите двама клиенти- мъж и жена, дойдоха на преглед, като жената смяташе, че не вижда достатъчно добре, а мъжа нямаше никакви оплаквания. След прегледа се оказа, че дамата има много добро зрение и няма нужда от корекция с очила, а мъжът имаше нужда от астигматична корекция, която никога не е носил. Изводът от цялата история е, че понякога хората не осъзнават, че могат да виждат по- добре, защото нямат база за сравнение и нашата роля е да им покажем как биха могли да виждат и да препоръчаме най- доброто решение за тях.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Работата ми е свързана с общуване с много хора, така че свободното си време предпочитам да прекарвам сама или с най- близките си хора. Обичам да рисувам и да чета, като най- любими са ми криминалните романи.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *