Oakley – една от най-популярните спортни марки в света

 С асортимента си от различни продукти, Oakley достига лидерска позиция в отрасъла на развиващите се спортни стоки и съоръжения. Всичко това обаче изглежда по-скоро като сън, имайки се предвид историята на компанията, която започва дейността си в малък гараж.

Понастоящем Oakley разработва редица спортни продукти – от спортни съоръжения до каски за велосипеди. Тениски и други видове облекла също се предлагат от Oakley. Точно както всяка друга голяма компания, Oakley има интересна история…

Собственикът и основателят на Oakley, Jim Jannard, започва своята дейност през 1975 г. Първоначалната му инвестиция възлиза на общо 300 долара, а той започва дейността си в гараж. Името на компанията е избрано като името на кучето на Janard, което също се казва Oakley. Първият разработен от  Janard продукт – Oakley Grip (захващащо приспособление – дръжка), той започва да продава на задния капак на колата си на редица различни мотокрос събития.

По това време дръжките на мотоциклетите са били напълно различни, а Janard  предлага нещо, което се различава от всичко, което мотоциклетистите са виждали преди. Това се дължи на факта, че Janard е използвал материал, който самият той е патентовал под името “Unobtainium”. Това е създадено от самия Janard.

Понастоящем всички гумени накрайници на дръжките за очилата Oakley са изработени от Unobtainium. Този материал се използва и при производството на някои видове наносници. Оттогава Oakley започна да диверсифицира продуктовото си портфолио, въвеждайки постепенно редица други продукти като плаки, предпазители за лакти, предпазители за брадички, както и специализирани спортни очила, предназначени изключително за любителите на BMX и мотоциклетите.

Цялата ездачна общност започна да приема продуктите на Oakley в положителна светлина и компанията започва да печели от годишните си продажби. През 1980 г. чифт очила, известни като O Frame, били произведени с марката Oakley. Това довело до голямо увеличаване на цялостната репутация и признание, че компанията се развива добре и до 1983 г. Oakley започва да произвежда и ски очила.

През 1995 г. Oakley става акционерно дружество. Janard си запазва дял от 21 милиона долара и задържа 64,8% от компанията. По това време общата стойност на компанията възлиза на  820 милиона долара. С обща стойност от 627 млн. долара, Janard става вторият най-богат член на Orange County. През септември 2004 г., Oakley подписа споразумение с Fox Racing за производство на очила, които ще бъдат разработени съвместно от двете компании. През 2006г., Oakley придобива и Oliver Peoples – фирма произвеждаща висок клас модни очила.

След това, през следващата 2007 година италианската група  Luxottica, купува Oakley за обща сума от 2,1 милиарда долара. Сделката влиза в сила през месец ноември същата година и оттогава Oakley влиза в портфолиото на Luxottica, заедно с различни други популярни марки като Vogue, Ray Ban и Persol.

Друго популярно събитие, което се свърза с марката е от далечната 2010 г, когато 33-ма чилийски миньори остават в капан под земята за цели 3 седмици. Знаейки, че когато се появят, тези хора ще се нуждаят от специална защита от слънчевата светлина, човек от миньорската компания се свърза с Oakley, с молбата да бъдат дарени няколко чифта очила. В резултат Oakley предоставя 35 от своите Radar слънчеви очила, които са снабдени със специални лещи за по-добра защита на зрението.

Oakley също е една от малкото компании, които имат „US Standard Issue“ (американски стандарт), което означава, че предоставя очила на американските военни, както и на различни правоохранителни фирми в страната.

Има много голям списък със спортни отбори, които са подкрепени от Oakley, а и някои от най-добрите спортисти в света могат да бъдат намерени в този списък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *