Полезни съвети в грижата за детското зрение

Когато става дума за детското здраве, родителите са тези, които трябва да се погрижат и допринесат за пълноценното развитие и нормален начин на живот на своето дете.

Грижата за очите е от изключително значение. Те са най-деликатните човешки органи и към тях трябва да се отнасяме съвестно.

 

Нашето кратко ръководство може да ви даде няколко полезни съвета, за да направите грижата за здравето на очите на детето си лесна и възможна.

 

1. Осигурете на малчугана балансирана и разнообразна хранителна диета. Включете в менюто зеленчуци и плодове, богати на витамини, които благоприятстват на зрението и обострят зрителната острота. В статията “Полезните храни за вашите очи” ще откриете от какви храни се нуждаят нашите очи.

2. Не позволявайте на детето да прекарва дълго време пред екрана на компютъра, телефона и други дигитални устройства. Синята светлина излъчвана от екраните има вреден ефект върху очите. Също така гледането на телевизия трябва да бъде от минимално разстояние около 3,5 м. в добре осветено помещение. Гледането на тъмно не се препоръчва.

3. Наблюдавайте детето да не докосва прекомерно очите си – т.нар. “триене”. Честото триене на очите може да доведе до разпространение на микроби и нежелани инфекции. Като родители трябва да научите децата си да докосват очите си, само при обстоятелства, които биха могли да възпрепятстват спешни ситуации, след измиване на ръцете. Към чистотата на очите трябва да изисквате с голям приоритет.

4. Посещавайте периодично очен лекар

Очното здраве на децата започва още в периода на кърменето на новороденото и трябва да продължи през цялото детство. Трудно е един родител да прецени кога трябва да заведе детето си на очен преглед, особено ако няма фамилна анамнеза или симптоми, които сигнализират за наличие на нарушения. Дори да няма рискови фактори и генетична предразположеност, всяко дете се нуждае от проверка на зрението.

        Кога е препоръчително да посетите очния лекар?

Още в ранна детска възраст е желателно да се обръща внимание на детското зрение.

Прегледите трябва да се извършват на 6 месечна, 3 годишна възраст и задължително преди първи клас (около 5-6 години).

В периода от 6-месечна – 1 годишна възраст децата са любопитни малки създания, които се опитват да се запознаят със заобикалящия ги свят. За тази цел координацията между очите и възприятието на дълбочина трябва да бъде добре развита, за да може малчуганът щастливо да изследва всичко, до което успее да се добере.

 1. Представяме ви няколко съвета за тренировки на очите още в ранна възраст

   

1. За бебета до 1 година

 • Местете пред погледа му обект (топка например) напред и назад, за да може детето да усвои визуалното проследяване на обектите.
 • Четете му, за да може да се научи да визуализира чутото.
 • Играйте с пъзели, за да се развиват визуалните умения при решаването на проблеми.

2. За деца от 3-5 години

Около 3-годишна възраст детето ви е напълно готово за обстоен очен преглед, за да се потвърди, че зрението се развива нормално. При установяване на нарушения вашият лекар ще ви предпише зрителна терапия или очила с рецепта. Повечето проблеми при детското зрение са коригируеми, когато бъдат установени по-рано.

 • Играйте с детето “хвърляне на фризби”, за да помогнете подобряването на координацията между очите и ръцете.
 • Игрите с пъзели отново се препоръчват.
 • Играйте игри, които включват числа и форми, за да може детето по-лесно да визуализира и мисли за решения в съзнанието си.

 3. В периода 5-7 годишна възраст (преди започване на училище) детето се нуждае от обстоен очен преглед, при който очният специалист ще направи тестове за често срещани проблеми като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Много от тези нарушения подлежат на коригиране с лепенка за очи, терапия на зрението или детски очила (диоптрични или слънчеви). Когато детето започне да ходи на училище е желателно да планирате поне веднъж на две години или всяка година преглед преди започване на новата учебна година. Единствено очен специалист би могъл да открие по-фините състояния, които ако не се лекуват, могат да доведат до сериозни последици.


 1. Защо прегледите в детска възраст са толкова важни?

  По този начин се гарантира, че очите на детето ви са здрави и малчуганът развива успешно своите зрителни умения. Гарантира се, че няма зрителни дефицити, които биха могли да пречат в училище, ежедневието и потенциално да повлияят на безопасността на вашето дете.

   

 2. Съвет: По време на очен преглед не забравяйте да осведомите вашия лекар за наличие на възникнали усложнения по време на бременността или раждането, както и наличие на фамилна анамнеза. Генетичната предразположеност би могла да бъде предпоставка за наличие на нарушения. Не пропускайте да споменете ако детето ви има изявени симптоми като: забавено двигателно развитие, прекомерно мигане, триене на очите, лоша способност за проследяване с поглед, трудна концентрация, чувствителност към светлина, гледане на телевизия от близко разстояние и други признаци, които сте забелязали. Също така трябва уведомите лекаря си ако детето ви има медицинска история (алергии, настоящи лекарства и др.)
 3. Не допускайте лошото зрение да спира детето ви да расте пълноценно! Грижата за детското зрение е във вашите ръце, затова планирайте очния преглед още сега! Ранното диагностициране и ефективното лечение на нарушения при детското зрение, ще помогнат на вашите деца да се развиват и процъфтяват с възможно най-ясния и чист поглед за света. 😊

В духа на стартиращата нова учебна година през целия месец септември имате възможност да се възползвате от тест на зрението – напълно безплатно.

Всеки малчуган заслужава да бъде “в час” с най-готините очила, а за тази цел нашите консултанти ще ви съдействат в избора на подходящите продукти, за които сме подготвили специални намаления от -35% до -70% (диоптрични и слънчеви очила)!Ние от Grand и Joy Optics ще се погрижим за зрението на най-малките си клиенти и техните родители.

От безплатен очен тест може да се възползвате във всички магазини Grand Optics и Joy Optics в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца и Хасково, с изключение на оптиките ни в болница Токуда, на бул. “Пенчо Славейков” 29 и Outlet центъра ни. Желателно е преди посещение да се информирате за графика на очните специалисти, като позвъните на телефона на избраната от вас оптика.

Всички адреси и телефони ще откриете тук https://grandoptics-bg.com/bg/magazini и тук https://joyoptics.bg/bg/magazini

За по-малки деца, под 6 г. предлагаме услугата безконтактен очен скрининг. Изследването е подходящо за бебета и деца над 6 месеца. Скринингът се извършва с апарата Plusoptix A09 – високотехнологичен авторефрактометър, който измерва диоптрите на очите от дистанция. Измерването трае секунди, безболезнено е и се възприема като детска игра.

От услугата може да се възползвате в:

KID OPTICS в гр. София, бул. „Мария Луиза“ № 31.

GRAND OPTICS в гр. Бургас,Mall Galleria Burgas.

KID OPTICS в гр. Варна, бул. „Княз Борис I“ № 8А.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *